top of page
Ζαχαροκάλαμο

Προϊόντα από ζαχαροκάλαμο

Bagasse - Τι είναι αυτό;

Το Bagasse είναι το υπολειμματικό ινώδες υλικό που παραμένει από την παραγωγή ζάχαρης μετά τη συμπίεση ζαχαροκάλαμου. Συνήθως αποτελείται από 40-60% κυτταρίνη, 20-30% ημικυτταρίνες και περίπου 20% λιγνίνη. Το προϊόν Bagasse βρίσκεται κυρίως στις χώρες όπου παράγεται πολλή ζάχαρη, όπως η Βραζιλία, η Κίνα ή η Ταϊλάνδη. Σήμερα χρησιμοποιείται για την παραγωγή οικοδομικών υλικών, υλικών συσκευασίας και επιτραπέζιων σκευών. Ακόμη και στη βιομηχανία χαρτιού, οι ίνες σακχαροκαλάμου αντικαθιστούν ήδη εν μέρει τα προϊόντα χαρτιού από ξύλο, όπως χαρτοπετσέτες, χαρτί υγείας και κουτιά από χαρτόνι.

 

Από το  φυτό ζαχαροκάλαμου σε αναλώσιμα ζαχαροκάλαμου

 

Το ζαχαροκάλαμο (Saccharum officinarum) ανήκει στην οικογένεια γρασιδιού και αναπτύσσεται στις τροπικές και υποτροπικές κλιματικές ζώνες της γης μας. Τα φυτά έχουν περίπου 3 έως 6 μέτρα ύψος και οι μίσχοι τους έχουν διάμετρο 2cm - 4,5cm. Ακριβώς εδώ, μέσα στα στελέχη τους, βρίσκεται η ιδιαιτερότητα του φυτού: η ζάχαρη (κυρίως σακχαρόζη). Για την παραγωγή ζάχαρης, τα φυτά ζαχαροκάλαμου συγκομίζονται, συλλέγονται και στη συνέχεια συμπιέζονται για να επεξεργαστεί ο χυμός που λαμβάνεται σε ζάχαρη ή χυμό από ζαχαροκάλαμο. 100 τόνοι ζαχαροκάλαμου παράγουν περίπου 10 τόνους ζάχαρης και συνολικά 34 τόνοι, για μας πολύτιμο bagasse.

Αλλά αντί να καίνε το "απόβλητο προϊόν", οι παραγωγοί μας αναβαθμίζουν το υλικό και παράγουν οικολογικά είδη εστίασης φιλικά προς το περιβάλλον , μίας χρήσης

Στάδια παραγωγής για προϊόντα από Bagasse:

Οι ίνες από ζαχαροκάλαμο που απομένουν, αποθηκεύονται υγρές για να απομακρύνουν τις ίνες του κέντρου και τα υπολείμματα σακχάρου, καθώς αυτά ενδέχεται να εμποδίσουν την περαιτέρω επεξεργασία.

Η bagasse αναμειγνύεται με νερό σε έναν αναμικτήρα μέχρι να σχηματιστεί ένας πολτός. Προστίθενται  βιοαποικοδομήσιμα λευκαντικά. Η μάζα της Bagasse  χύνεται σε ένα καλούπι και παίρνει το επιθυμητό σχήμα χρησιμοποιώντας υψηλή πίεση και υψηλές θερμοκρασίες.

 

Βιωσιμότητα: από τη φύση πίσω στη φύση

Το ζαχαροκάλαμο είναι ένας πόρος που καλλιεργείται και αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Ως υποπροϊόν της παραγωγής ζάχαρης, το bagasse δεν απαιτεί πρόσθετη καλλιεργήσιμη έκταση και ως εκ τούτου δεν επηρεάζει την ύπαρξη των δασών μας. Αντιθέτως, είναι ακόμη μια βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση για την παραγωγή χαρτιού, διότι η παραγωγή χαρτιού bagasse χρησιμοποιεί πολύ λιγότερη ενέργεια από τις ίνες ξύλου.

Προϊόντα ζαχαροκάλαμου καταλήγουν σε σκουπίδια μετά τη χρήση, περιστασιακά και στο περιβάλλον. Ωστόσο, λόγω της βιοδιασπασιμότητάς τους (πιστοποιημένη σύμφωνα με το πρότυπο EN13432 ή US ASTM), τα προϊόντα αποσυντίθενται σχετικά γρήγορα και γίνονται χώμα. Το έδαφος αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα για νέες καλλιέργειες και έτσι κλείνει ο κύκλος.

Αλλά, όπως αναφέρθηκε ήδη, το bagasse δεν παράγει πάντα προϊόντα μιας χρήσης. Συχνά, τα εργοστάσια το χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον από την καύση ορυκτών καυσίμων, καθώς τα ορυκτά καύσιμα παράγουν όχι μόνο CO2 αλλά και τοξικούς ρύπους όπως το μονοξείδιο του άνθρακα και τα σωματίδια.

Ειδικά χαρακτηριστικά της Βagasse

• Πολύ σταθερό, ανθεκτικό και μη εύκαμπτο

• Διαθέτει καλές θερμικές ιδιότητες: κατάλληλο για θερμοκρασίες από -25 ° C έως 220 ° C

• Ανθεκτικό στο νερό και το λίπος: Επίσης κατάλληλο για ζεστά και πολύ λιπαρά πιάτα

• Πλήρως βιοδιασπώμενο και λιπασματοποιήσιμο

Πολλά εστιατόρια έχουν ήδη αντικαταστήσει τη συσκευασία τους από πλαστικό και πολυστυρένιο, μερικές φορές ακόμη και τα επιτραπέζια σκεύη μίας χρήσης, με προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον. Επιλέγοντας προϊόντα ζαχαροκάλαμου, επιλέγετε να μειώσετε τα πλαστικά διαλύματα μίας χρήσης. 

bottom of page